Voor het eerst op ski’s? Lees eerst deze tips

Sta je binnenkort voor het eerst op de ski’s? Je wil al jaren op wintersportvakantie en binnenkort is het eindelijk zo ver. Je hebt heel veel zin om lekker te gaan skiën, maar je bent ook een beetje zenuwachtig. Dit is niet zo raar, want voor de eerste keer op ski’s kan zeker spannend zijn. In dit artikel geven we je graag drie tips om je zenuwen wat te temperen.

De tips in dit artikel zijn specifiek opgesteld voor wintersporters die voor het allereerst op ski’s tijdens wintersport vakantie gaan staan, zoals jij.

Tip 1: Zorg voor een goede conditie

Heb je een goede conditie? Dan kun je best op skivakantie gaan zonder enige voorbereiding. Is je conditie wat minder goed? Dan kan het geen kwaad om je conditie iets te ontwikkelen voor je op je ski’s stapt. Heb je totaal geen conditie, dan is de kans op blessures bij het skiën namelijk veel groter.

Het zou zonde zijn als je jouw allereerste skivakantie moet onderbreken door een vervelende blessure. Daarom kun je je beter goed voorbereiden op je eerste skivakantie.

Je hoeft niet uren in de sportschool te staan voor je op wintersportvakantie kunt gaan. Je hebt geen conditie nodig om een marathon te kunnen lopen, als je maar een beetje bestand bent tegen een stootje. Iets vaker fietsen, wandelen en bijvoorbeeld zwemmen voor je op wintersportvakantie gaat, is al voldoende om je conditie goed te ontwikkelen.

Tip 2: Oefen een keertje

Het kan geen kwaad om te oefenen met skiën, voor je inderdaad op vakantie gaat. Dit kun je doen in een skihal bij jou in de buurt. Oefenen is niet alleen verstandig, maar ook hartstikke leuk. Ga met een groep vrienden en je hebt een leuke én nuttige dag uit. Ook kun je waarschijnlijk een lespakket nemen bij een borstelbaan bij jou in de buurt.

Extra tip: controleer meteen of je wintersportkleding warm genoeg is en lekker zit, als je aan het oefenen bent in de skihal. Als je kleding toch niet zo prettig zit, kun je snel nog nieuwe kleding aanschaffen voor je inderdaad naar je wintersportbestemming trekt.

Sowieso is het belangrijk goed ski-materiaal te hebben. Er zijn gelukkig gespecialiseerde outdoor-winkels met wintersport artikelen, zowel online als met een bezoekadres.

Tip 3: Voel je niet te goed voor een klasje

Veel beginnende skiërs die al wat ouder zijn, hebben echt geen zin om in een skiklasje te gaan. Dit is begrijpelijk, maar toch is het beter een paar skilessen te volgen voor je de piste op gaat. Door een paar lessen te volgen in een skiklas, sta je toch wat steviger op je ski’s.

Dit maakt het skiën niet alleen veiliger, maar ook leuker. Overigens hoef je je geen zorgen te maken dat je tussen de vijfjarige kinderen staat in een skiklas. Er zijn namelijk ook meerdere klasjes voor volwassenen. Niet iedereen is door zijn of haar ouders al op jonge leeftijd de piste mee opgenomen natuurlijk!