Skiles voor de kinderen tips!

Ga je met je kinderen voor het eerst op wintersport, dan is het belangrijk dat de kinderen goed leren skiën of snowboarden voor je ze de piste op laat gaan. Dat is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van het kind, maar ook voor dat van omstanders.

Ben je ervaren als skiër, dan kun je natuurlijk zelf les geven. De ervaring leert echter dat het soms lastig is om te bepalen wat je wel en niet moet leren, vanwege het niveauverschil. Daarom hebben wij vijf tips.

1. Begin langzaam en laat het kind bewegen

Voor jou als ervaren skiër voelen de latten misschien aan als uitsteeksels van je voeten, maar voor een beginnend kind zullen ze bijzonder onhandig aanvoelen.

Laat het kind langzaam wennen aan de skilatten. Trek ze bijvoorbeeld rond over een vlak oppervlakte en laat ze hierbij zelf leunen en door de knieën gaan, om gevoel te krijgen voor de sport.

2. Niet direct in het diepe gooien

Op een ski druk je niet op de rem zoals je dat doet op een fiets of skelter. Dat gemis kan eng zijn voor beginners.

Laat een kind dan ook niet direct op een vrij steile ondergrond stappen, maar begin met een stukje piste waar er zelfs enige moeite gedaan moet worden om te glijden, tot er meer zekerheid is.

3. Pizzapunt of draai?

Het is een eeuwige discussie: de pizzapunt leren of gewoon de skies draaien?

Het verschilt per persoon. De pizzapunt is makkelijker, maar soms niet erg effectief als er een redelijke vaart is. Met een draai sta je sneller stil, maar kan je ook sneller vallen en heb je wat meer ruimte nodig links of rechts van je.

Bekijk wat je kind prettig vindt en leer deze methode aan.

4. Leer de regels

Leer je kind de regels van de piste, zodat hij of zij weet wat hij wel en niet moet doen met mensen om zich heen.

Zo is er minder paniek als het druk is op de piste en voorkom je ongelukken.

5. Verwacht niet teveel

Skiën is vrij intensief, zeker als je de sport niet gewend bent. Word je kind moe, verwacht dan niet te veel.

Liever een kind dat energie heeft en dus alert is, dan een moe kind dat misschien geen zin heeft en daardoor ook minder oplet.