Beleggen in aandelen: een echte wintersport!

Skiën, schaatsen, sleetje rijden en …beleggen. Zeker wanneer het over aandelen gaat, is beleggen een echte wintersport.

Als de dagen korter en kouder worden, is het soms moeilijk om vrolijk te blijven. Misschien is dat ook wel de reden dat wij Nederlanders in de wintermaanden massaal de zon opzoeken. Veel mensen kiezen ervoor om op wintersport te gaan. Zoevend over verse sneeuw en vergezeld van een heerlijk zonnetje, voelt iedereen zich super in de bergen. Maar wist u dat ook aandelen in de winter vaak de hoogte opzoeken? Het is hun favoriete seizoen. Hoe slecht het weer ook is. 

Ware winterliefhebbers 

“Sell in May and go away, but remember to come back in September.” Het is een van de meest bekende gezegdes in de beleggingswereld. Als het gaat om aandelen, klopt het bovendien als een bus. Aandelen zijn ware winterliefhebbers. Uit historische cijfers blijkt dat beurzen het in de periode van november tot en met april beduidend beter doen dan in de zomermaanden. Bij obligaties ligt dat volgens de statistieken vaak andersom. Dat lijken zonaanbidders te zijn, die juist vaak het beste presteren in het zomerseizoen.

Bewezen seizoenseffect

De seizoenseffecten zoals die naar voren komen in de statistieken, zijn behoorlijk sterk. Dat blijkt onder meer uit de historische cijfers van de S&P 500 Index. In deze aandelenindex zijn de 500 grootste Amerikaanse bedrijven opgenomen. Gemeten over de periode van 1928 tot 2018 zijn december, januari en april de maanden met het grootste aantal gestegen aandelen. In dezelfde periode zijn mei, september en oktober de maanden met de sterkste procentuele dalingen. Ook in de rest van de wereld is dit seizoenseffect duidelijk zichtbaar in de statistieken.

De winterdip overwonnen

Zoals dat altijd bij beleggen geldt, bieden prestaties uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Het zou dus heel goed kunnen dat aandelen in de toekomst liever de zon opzoeken. Maar wie als belegger tijdens de donkere maanden last heeft van een winterdip, doet er goed aan om de historische cijfers goed in gedachten te houden. Aandelen blijken vaak het beste te presteren tijdens de wintermaanden. En net als mensen hebben ook aandelen wel eens een dip in de winter. Maar tot nu toe komen ze daar meestal weer sterker uit.